top of page

Ahlan wa sahlan (welkom)

Abu Dhabi (Vader van de Gazelle) is de hoofdstad van het grootste en rijkste emiraat van de zeven Verenigde Arabische Emiraten. Het is een stad waar de zon het hele jaar schijnt, met prachtige stranden, een azuurblauwe zee en een bruisend stadsleven. Met het bekende winkelparadijs Dubai op slechts anderhalf uur rijden. Men ervaart er als bezoeker Arabische gastvrijheid in een veilige en luxe omgeving.Dankzij de olie-inkomsten is Abu Dhabi een van de welvarendste steden ter wereld. H.H. Sheikh Khalifa bin Zayed al Nahyan, de heerser van Abu Dhabi en president van de gehele Verenigde Arabische Emiraten, heeft grootse plannen met de stad. De bevolking bestaat voor 20% uit Emirati en 80% uit expats afkomstig uit alle windstreken. In de stad wordt de architectuur op dit moment nog grotendeels gedomineerd door gebouwen daterend uit de eerste olieboom rond 1970. Dit 'oude' deel van de stad is gericht op de Corniche, de wandelboulevard en verbindingsweg langs de Arabische Golf waar men elkaar 's avonds ontmoet. Dit beeld is echter snel aan het veranderen.

 

In navolging van de economische groei in Dubai vanaf 2000 tot 2008 is Abu Dhabi ook begonnen aan grote nieuwe ontwikkelingen. In 2005 ingezet met de bouw van een 7* hotel, het Emirates Palace, compleet met 114 koepels en 394 kamers/suites. Ook werd in 2005 de Sheikh Zayed-moskee geopend, de moskee is vernoemd naar H.H. Sheikh Zayed bin Sultan al Nahyan, de grondlegger en eerste president van de Verenigde Arabische Emiraten (www.sheikhzayed.com). De stad Abu Dhabi wordt op het moment uitgebreid door de eilanden Saadiyat en Yas bij het eiland Abu Dhabi te trekken. Hierdoor zal het bebouwde oppervlakte van de stad verdubbelen (www.yasisland.ae).

 

Op Yas Island is o.a. het welbekende YAS Circuit te vinden, waar in 2009 voor het eerst een Formule 1 race gereden werd (www.formula1.com). Ook vindt u hier diverse golfbanen, waaronder één waar jaarlijks een toernooi in het kader van de Europese PGA Tour gehouden wordt (www.abudhabigolfchampionship.com). Gary Player en Kyle Phillips hebben beiden in Abu Dhabi golfbanen ontworpen. Er zijn verschillende 5* hotels aan de prachtige stranden op Saadiyat Island geopend, en er staan er nog een paar in de planning. Verder worden er musea van wereldfaam gebouwd zoals het Louvre en Guggenheim Abu Dhabi. Tot de opening worden tentoonstellingen in het Emirates Palace en op Manarat Al Saadiyat op Saadiyat Island georganiseerd (http://www.saadiyat.ae/en/cultural.html). Ook kan men in Manarat de plannen zien van de stadsuitbreiding op de eiland Saadiyat. Het authentieke leven van de bedoeïenen kan men beleven in de Heritage Village waar een traditioneel oasedorp is nagebouwd.

 

Jaarlijks wordt het Abu Dhabi Filmfestival (www.abudhabifilmfestival.ae) georganiseerd evenals het Abu Dhabi Gourmet evenement (www.gourmetabudhabi.ae). Op beide evenementen wordt de wereldtop uitgenodigd. Daarnaast trekt de stad artiesten van wereldformaat aan om concerten te geven (op het befaamde Yas Island), zoals bijvoorbeeld Prince, Beyoncé, DJ Tiësto en het Nederlands Concertgebouw Orkest (in het Emirates Palace Hotel) (www.timeoutabudhabi.com). Ook op culinair gebied heeft de stad veel te bieden, van een restaurant van Marco Pierre White tot een falafel op straat.

In het Emiraat Abu Dhabi, ligt Rub al Khali (Western Area), het 'Lege Kwartier'. Dit is de grootste zandwoestijn ter wereld. Er zijn metershoge duinen en de groene Liwa oase. Overal in het emiraat kunt u uitstekend off road door de woestijn rijden (UAE off road gids van uitgeverij Explorer). In het oosten van het emiraat, tegen de grens met Oman ligt de stad Al Ain (de bron), de geboorteplaats van Sheikh Zayed. De stad heeft een historisch karakter, je vindt er het Nationaal Museum, Jahili fort, het Paleismuseum (voormalig woonhuis van Sheikh Zayed) en een grote dierentuin. Ethiad en KLM vliegen rechtstreeks op Abu Dhabi. De beste periode om de stad te bezoeken is tijdens de winterperiode en in het voor- en najaar. 's Zomers is het erg warm. Het land is tax-free. De valuta is de Dirham, deze is gekoppeld aan de Amerikaanse dollar. Pinnen kan overal. Alle stopcontacten zijn van het Engelse type. De stad is modern en veilig. Taxi's zijn goed en goedkoop. Hotels zijn er in alle prijsklassen. Een GVB is niet nodig om te golfen. De Islam is de staatsgodsdienst. Het weekend is zaterdag en zondag.

 

Maassalama! (tot ziens)

Voor verdere informatie verwijzen wij u naar o.a.:

Voor vaccinaties: 

Vaccinaties

Mocht u meer willen lezen over de achtergrond van de stad, het emiraat en de bewoners van Abu Dhabi:

  • M. Al-Fahim, From rags to riches, 1995.

  • J. Williams, Don't they know it's Friday?, 2010.

  • Abu Dhabi Urban Planning Council (red.), Al manakh 2, Volume 23, 2010.

  • Explorer Publishing, Abu Dhabi Complete Residents' Guide, 6th edition, 2008.

DiAD stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onvolkomenheden in de door haar aangeleverde informatie.

bottom of page