top of page

Wegwijs in Abu Dhabi

Net aangekomen in Abu Dhabi, je medische test ondergaan, je visum in je handen, of hard opzoek naar de eerste baan en dan? Veel mensen moeten toch over een drempel heen als ze voor het eerst in een voor hen nieuw (niet-Westers) land binnenkomen. Alles ziet er anders uit dan je gewend bent, je hebt geen idee over gewoonten en gebruiken en je vraagt je misschien af of je ergens zomaar kan binnenstappen.
Hieronder een kort overzicht om je op weg te helpen.

Algemene informatie

The Complete Residence Guide to Abu Dhabi te verkrijgen bij de boekhandel en supermarkten, bevat informatie die nodig is om je weg in de stad te vinden, je huis in te richten en geeft inzicht in de culturele gewoonten. Het bevat o.a. algemene informatie over het land, de belangrijkste procedures voor bewoners, een overzicht van activiteiten, shopping malls en winkels. Ook staat er een overzicht in van scholen, medische centra en ziekenhuizen en spoedeisende hulp. Meer informatie over Abu Dhabi is te vinden op Abu Dhabi Tourism , AbuDhabi.com, Abu Dhabi GovernmentAbu Dhabi expat life.

Er zijn gratis wekelijkse magazines waarin allerlei informatie over activiteiten, openingstijden en noodnummers staat: Yalla Magazine, Abu Dhabi Week en Time Out Abu Dhabi. Verkijgbaar in veel supermarkten, malls, hotels en sommige woontorens. En check out de websites:

https://visitabudhabi.ae/ae-en/default.aspx

https://whatson.ae/abudhabi/

Wonen in Abu Dhabi

De locatie, de afstand naar werk en school, faciliteiten en budget etc. zijn belangrijke overwegingen bij het kiezen van een woning. In Abu Dhabi zijn de meeste woningen appartementen, vrijstaande villa's of onderdeel van een compound. De meeste appartementen zijn gelegen in en rondom de drukke kern van de binnenstad op het eiland. Daarnaast zijn er villawijken en compounds verspreid over het eiland, en in Officers City/Between Two Bridges op het vaste land. Reem Island is relatief centraal gelegen, biedt veel appartementen, en is flink in ontwikkeling. Saadiyat, of het Culturele Eiland, is prachtig rustig, en wat verder van alle geraas verwijderd.

Op wat verdere afstand van de stad liggen Mohamed Bin Zayed City, en Khalifa City A. Rondom deze gebieden zijn door de jaren ook allerlei centra van activiteiten opgebouwd en zijn daardoor niet minder centraal gelegen. Raha, Al Muneera, Zaina zijn erg in trek de laatste jaren, ook voor koopwoningen. Hoewel deze plaatsen nog weinig groen zijn en niet zoveel voorzieningen hebben als in de stad, zijn ze in trek vanwege de rustige omgeving en de ruime tuinen. In Khalifa City A zijn bovendien veel internationale scholen op korte afstand van elkaar gelegen en zijn aantrekkelijke compounds gebouwd.

Veel Nederlandse gezinnen wonen in een vrijstaande villa of compound. Een compound heeft over het algemeen een zwembad, sportfaciliteiten en soms een winkel of lunchroom. Sommige appartementen hebben deze faciliteiten ook, zeker wanneer deze verbonden zijn aan een hotel. In Abu Dhabi zijn weinig openbare zwembaden. Mocht je graag willen zwemmen dan kun je lid worden van een club, of naar een van de openbare stranden gaan: Corniche, Hudayriyat, Al Bateen, Saadiyat Public Beach, Saadiyat Beach Club en Yas Public Beach. In Abu Dhabi zijn alle stranden bewaakt met Life Guards en Security en zijn geopend van zonsopgang tot zonsondergang.

De meeste woningen in Abu Dhabi zijn huurwoningen. Mocht je geïnteresseerd zijn in een koopwoning, laat je dan goed voorlichten! Makelaars die je kunnen helpen bij het zoeken naar een woning zijn te vinden in bijlagen van kranten zoals Gulf News en magazines zoals Abu Dhabi Week.

Voor de inrichting van je huis kan je terecht bij Ikea, The One, Homes R Us, Marina, IDdesign of in Dubai. Keukenapparatuur, elektronica en huishoudelijke apparaten zijn verkrijgbaar bij de grotere supermarkten (zie elders in dit stuk) en bij speciaalzaken zoals Plug In. Ook is er voldoende aanbod in klusbedrijven, stoffeerders (o.a. voor gordijnen) en schildersbedrijven. Zie voor meer informatie de Residence Guide. Planten zijn te koop in Port Zayed, Shahama en diverse nurseries in de stad.

 

Scholen

Abu Dhabi beschikt over zeer veel internationale scholen. Er is geen school die een duidelijke voorkeur onder Nederlanders heeft, maar bekend onder Nederlanders zijn The Pearl, AISA, ACS, Gems American Academy, Al Raha School en Al Yasmina School. Voor meer informatie en voor een overzicht van scholen klik hier. Nederlands onderwijs wordt verzorgd door het Rijnlands Lyceum op de Al Raha School.

 

Boodschappen

Voor de dagelijkse boodschappen zijn er voldoende grote supermarktketens van goede kwaliteit, zoals Spinney's, Carrefour, Coop en Lulu's, Abela en Choithram. Vaak verkopen deze supermarkten ook huisraad, elektrische apparatuur, speelgoed, en soms zelfs meubilair. Enkele hebben een aparte (voor moslims gesloten) afdeling voor varkensproducten, zoals de Spinney's, de Choithram en de Abela. Supermarkten in Abu Dhabi verkopen geen alcohol, of producten waar alcohol in verwerkt is of in de naam zit. Zo moet je bijvoorbeeld voor wijnazijn vragen naar 'grape vinegar'. Op verschillende plaatsen in de stad kun je (met een alcoholvergunning) alcohol kopen.

 

Contact

Het maken van nieuwe vrienden en kennissen kost tijd. Vooral als je geen schoolgaande kinderen hebt, vraagt het leggen van contacten wat meer initiatief. Gelukkig ben je daar niet alleen in, bijna elke expat is hier ook doorheen gegaan.

Kijk eens op www.meetup.com, de naam zegt het al, let's meet up! Hier vind je allerlei groepen met elk hun eigen thema. Vooral de groepen met een meer specifieke focus bieden een uitstekende gelegenheid om mensen te treffen met eenzelfde belangstelling. Zo deel je bij voorbaat al een interesse met een ander. Ook Facebook kent allerlei groepen en communities.

Probeer in het begin vooral veel uit. Je kunt later altijd weer iets laten vallen als blijkt dat het toch niet bij je past.


DiAD kan je helpen bij het vinden van iemand die bij je in de buurt woont en je wegwijs kan maken. Naast de activiteiten van de DiAD worden er in Abu Dhabi frequent activiteiten georganiseerd, waaronder bridge, tennis, leesgroep, babygroep enz. Zie hiervoor de agenda voor het activiteitenoverzicht, websites zoals my-move-abudhabiAbu Dhabi mumsAbu Dhabi womanAbu Dhabi expat en de wekelijkse magazines. Ook de clubs, de hotels en de sportcentra kunnen meer informatie over hun activiteiten geven.

DiAD stelt zich niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden of onvolkomenheden in de door haar aangeleverde informatie.

bottom of page